Ett av de absolut största besluten ni kommer ta inför din stora dag är valet av fotograf, förutsatt att bilderna är viktiga för er givetvis. Även om ni sparar mycket från dagen i hjärtat, är det fantastiskt att faktiskt kunna se tillbaka på er stora dag genom bilder. Man återupplever och påminns, år efter år. Kanske göra en fotobok för att ha framme som dekoration i hemmet och göra det enkelt för dig eller dina gäster att bläddra i.

Vi har sammanställt en lista med punkter som vi tycker är extra viktiga att ha i åtanke när ni skall välja er fotograf. 


Bröllopsfotografer är ofta uppbokade 6 månader - 1 år innan bröllopet, speciellt under sommarmånaderna som är deras absoluta högsäsong. Det är därför viktigt att boka i tid för att vara helt säker på att just ert datum är ledigt.


Vet ni vad för typ av bilder ni är ute efter? Mörka eller ljusa? Traditionella eller konstnärliga? Sätt er ned och prata igenom det tillsammans och när ni kommit fram till vad det är ni söker kan jakten börja. Kolla fotografers portfolion samt instagramkonton, fråga gärna om dom har några hela album från bröllop att visa - för att se just deras bildstil. Viktigt att komma ihåg är att det är ni som brudpar som väljer fotograf utefter dennes stil och inte tvärtom, fotografen som anpassar sitt sätt att fotografera/redigera utefter er önskan. Bröllopsfotografer har i regel en tydligt inarbetad bildstil redan. När ni hittat en fotograf som faller er i smaken kan ni givetvis komma med önskemål om vad som är extra viktigt att föreviga på just er dag.


Att bröllopsfotografer brinner för att fånga kärleken på bild är en gemensam nämnare för dom alla. Men vissa människor klickar extra bra med varandra såklart. Er fotograf kommer att tillbringa stora delar, om inte t.o.m. hela er stora dag och därför är det såklart viktigt att man känner sig bekväm med varandra. Bestäm ett möte med fotografen, antingen personligen eller via telefon/skype, det ger en tydligare bild. Många fotografer erbjuder en provfotografering innan bröllopet och det brukar vara uppskattat. Gör inte just er fotograf det rekomenderar vi att ni bokar en pre-shoot eller parfotografering innan bröllopet, det brukar kunna göras till ett förmånligt pris.


Hur stort värde har bilderna för er? Hur viktiga är dom? Innan ni börjar stirra på prislappen kan det vara bra att komma fram till det. Billigast betyder oftast inte bäst, men givetvis behöver inte dyraste fotografen leverera de bästa bilderna för just er heller. Ett tips är att kolla om fotografen har några paketpriser och hur hen levererar bilderna. Ingår alla i priset? Eller tar fotografen betalt för fotograferingen och att ni sedan får köpa till bilderna efteråt? 


Att fotografen skall ta alla bilder, betyder inte att allt ansvar ligger på fotografen. Har ni några speciella önskemål på bilder? Finns det några gruppbilder eller personer som ni känner är extra viktigt att fånga på bild? Uttryck detta för er fotograf. Det är annars omöjligt att veta vart hen skall lägga fokus, vilken person som är vem och liknande. Vid porträttfotograferingen är det också viktigt att avsätta tid (i ett många gånger ganska pressat schema) så att fotografen har möjlighet att prestera det ni vill ha. Försök också ha all dukning och dekoration klar dagen innan, så att fotografen har möjlighet att någon gång under dagen smita in och fotografera även er dekor, lokal och liknande, utan att den är halvfärdig.

Vi önskar er ett varmt lycka till på er stora dag!


Fotografierna nedan är tagna av Linda-Pauline Pehrsdotter Arousell.

Kontakt

Om oss

Info