Intervju - Bröllopsfotograf Linda-Pauline

Hon reser världen över och fotograferar bröllop, anordnar stylade workshops och har en känsla för detaljer. Dessutom kan hon makeup, hår och vet exakt hur corsagen skall sitta. Vi kan med gott samvete skriva att Linda-Pauline är ett riktigt bröllopsproffs och hon är en av våra närmsta samarbetspartners. Här kommer hennes bästa tips inför den stora dagen.

Vad tycker du är extra viktigt att tänka på fotomässigt inför den stora dagen? 
Ett av det viktigaste att tänka på fotomässigt under bröllopsdagen är att om man exempelvis vill ha de där ljusa magiska bilderna på morgonen och av förberedelserna samt detaljbilder av smycken, påklädning osv så måste man se till att ha ett ljust rum där man gör sig iordning. Många tänker inte på det och frågar heller inte hotellet vid bokning om att man vill ha ett rum med så mycket ljusinsläpp som möjligt eller ljusa tapeter. Se till att hålla det lite städat på den sidan av rummet ni befinner er för att få de där magiska morgonbilderna! Samma sak gäller vigsel utomhus, tänk på var solen befinner sig så ni inte har solen i era ansikten.

Vad är ditt bästa tips inför val av fotograf? 
Välj givetvis en fotograf utifrån den stil ni gillar. Gå igenom dennes hemsida/sociala medier, förmedlar fotografen något ni vill förmedla med er dag. Gillar ni fart och fläkt? Då ska ni välja en fotograf som får fram partyt och skratten i bilderna. Är ni mer lugna och harmoniska? Då ska ni givetvis se en fotograf som är duktig inom det området. Snåla absolut inte på fotografen, då bilderna är det ni kommer titta på mest efteråt.

Vad tycker du att man skall tänka på vid val av fotoplats? Tar du kontrollen där?
​Jag väljer helst på morgonen eller dagen innan om jag befinner mig där, då jag kan avläsa ljuset och hur färgerna beter sig automatiskt. Ett brudpar som aldrig fotograferat tänker inte alls på hur det kan bli på bild, utan ser bara en fin miljö. Medan jag kan direkt se i mitt huvud hur en bild blir, beroende på var solen ligger och hur färgerna ser ut. Jag tar alltid hänsyn till deras önskemål och tar givetvis några bilder om dom valt en "sämre" plats, men sen berättar jag alltid att dom ska lita på mig om dom vill ha de bästa bilderna - då visar jag den bästa platsen just där och då.

Vad kan vara bra att förbereda inför den stora dagen? 
Att ge din fotograf ett bra schema - inte för mycket detaljer dock - men det kan vara bra att veta om snabba och speciella händelser. Så som konfetti eller andra saker som går snabbt och inte går att "göra om".

Har du någon annorlunda idé som kan vara kul inför en bröllopsfotografering Rekvisita m.m.? 
Jag gillar rekvisita men man ska absolut inte ha för mycket. 1 - 2 saker räcker, rökbomber är alltid effektfullt men det kan färga kläderna så man måste vara försiktig. Konfettibomber är alltid roligt men blåser det är det ingen ide! Ballonger likaså, men då måste man blåsa upp dem med helium direkt innan. Annars är det allra bäst om man bara är som man är.

Vad tycker du om moodboards? Är det något du eller dina kunder använder dig av? Tips?
Jag älskar moodboards, jag ber dem alltid skicka det då jag får en blick av vad för stil dom gillar. Jag är väldigt intresserad av styling och dekor och vet jag temat för dagen/färgerna försöker jag alltid matcha hela dagen med övriga detaljbilder.

Jobbar du ensam eller har du med dig en assistent? Varför?
Jag har från och med förra året med mig en till fotograf. Det tar tid att hitta en som är likasinnad och jobbar på samma sätt men det har jag nu gjort. Det gör att jobbet givetvis blir roligare, när man är två och reser långt. Men dessutom behöver du inte springa och stressa ihjäl dig som man kan göra på många större bröllop. Där man helst ska befinna sig på två platser samtidigt. Min kollega brukar hänga med grabbarna och jag med brudarna! Perfekt. Dessutom får man vigseln fotograferad från två håll och två ögon.

Vad är din personliga favorit under bröllopet? Vad är roligast att fotografera? 
Jag älskar faktiskt minglet och festen. Om festen är riktigt bra och mingelplatsen har ett magiskt ljus. Det är det bästa jag vet!

Dina tre bästa tips för brudparen? 
Lär känna din fotograf innan genom sociala medier, följ och håll lite koll på hur personen är - det gör att ni slappnar av mer. 

Se också till att inte stressa för mycket inför er dag, ha någon dag innan där ni inte gör någonting gällande bröllopet. För då kommer ni vara helt slut på bröllopsdagen och knappt hinna tänka att ni gift er. Andas, stanna upp, och bara var med varandra en stund. 

Ha en bröllopskoordinator - ni behöver absolut inte boka en som gör precis allt om ni inte vill, även om jag tycker alla borde det för att man ska njuta fullt ut. Men ni kan välja att göra grovjobbet själva men släpp det sedan till någon som kan - någon som gjort en hel del bröllop och vet exakt hur allting ska gå till. Dina tärnor ska ju inte behöva sitta på morgonen och blåsa ballonger, dom ska ju också få njuta eller hur? 

Har du något speciellt minne/bröllop/händelse som du minns extra?
​Det roligaste bröllopet jag fotograferat är ett cirkusbröllop för ett par år sedan. Med akrobater, svärdslukerskor & blå kaniner! Häftigt, helt galet och så himla roligt. De vanliga "svenssons" som var där var så chockade över alla uppträdanden, och sånt älskar jag. En helt fantastisk och galen dag där allt kunde hända!

 

Kontakt

Om oss

Info