Grundrecept: Julig kola

Ett recept i samarbete med Homemade by Sara.
 

En kola kan vara bland det godaste som finns och med ett bra grundrecept kan du egentligen smaksätta det hur som helst. Med lakrits, vanlij, flingsalt, nötter eller vad det än på vara. Kanske pepparkakskrydda såhär i juletid?

En termometer är ett utmärkt verktyg att använda för att få rätt konsistens på kolan, men även kulprovet* är ett gammalt beprövat sätt att få kolan perfekt. 

*Kulprovet: Häll kallt vatten i ett glas, droppa lite kola i glaset med en sked, plocka upp med handen. När kolan går att forma till en boll är kolan klar.

Grundrecept kola
3 dl strösocker
1 dl glukos
80 g smör
2 dl grädde
Eventuellt smaksättning

1. Blanda strösocker och glukos i en kastrull med tjock botten och låt koka upp. Fortsätt koka till ca 175 grader. Man kan röra lite försiktigt då och då men inte för ofta.

2. Under tiden som sockerlagen kokar så ska man värma upp grädden och smör i en annan kastrull. Här tillsätter man smaksättningen om man vill ha exempelvis vanilj, pepparkakskrydda, lakrits osv. En färsk vaniljstång blir otroligt god i kolan, men även vaniljpulver funkar fint. 

3. När sockerlagen har kommit upp till 175 grader, ta av kastrullen från plattan men stäng inte av den.

4. Häll föriktigt i grädden i sockerlagen, ta upp vaniljstången om du har i en sådan. Det kommer bubbla en hel del när vätskan hälls i men var försiktig och rör sakta så lägger det sig snart.

5. Ställ tillbaks kastrullen på plattan och fortsätt koka ett tag tills kolamassan har nått 125 grader.

6. Häll massan i en form som är klädd med bakplåtspapper. Beroende på hur stor form man har så justeras tjockleken på kolan. Vill man ha en plattare kola så ta en större form. Vill man ha lite tjockare kola blir en form på ca. 20cm x 15cm väldigt bra!

7. Låt kolan stå ett par minuter för att sedan strö över eventuell smaksättning såsom exempelvis flingsalt. Men även hackade nötter, turkisk peppar eller polkagris är också gott.

8. Låt kolan stå några timmar så den stelnar och sedan är det bara att skära i bitar och njuta!

TIPS! Slå in bitarna i bakplåtspapper och dekorera med våra band och tags, det blir så fint och roligt att ge bort!

 

Kontakt

Om oss

Info