Bröllop på liten budget? Inga problem!

Ett bröllop behöver inte ruinera såväl bröllopspar som familj och släkt för att kännas lyxigt, påkostat eller framförallt: underbart och romantiskt! Med lite planering, investeringar i form av tid och rätt prioriteringar kan du skapa ditt drömbröllop till budgetpris utan problem.

 • Var ute i god tid!

  Med framförhållning hinner ni dels spara längre, men också planera bättre och slippa dyra panikköp och felprioriteringar.

   

 • Gör en budget!

  Ibland kan det kännas jobbigt att ärligt titta på siffror och kostnader och istället ”skjuta från höften” med sparandet och hoppas på det bästa. För era egna och omgivningens nerver är det bästa dock att sätta sig ned och ärligt fundera över: hur mycket kan vi spara varje månad? Öppna ett gemensamt konto som ni sparar undan till varje månad och tumma inte på det. Multiplicera månadssparandet med antalet månader ni har kvar till bröllopet så ser ni exakt vad mycket ni har att röra er med och kan planera därefter.

   

 • Prioritera!

  Sätt er ner och prata igenom vad som är viktigast för er att lägga pengarna på. Är det viktigt att det är en 5-rätters middag med finaste råvarorna kanske ni behöver banta gästlistan något då varje kuvert kostar. Är det viktigare att få ha ett stort bröllop med många gäster kanske en enklare buffé gör det möjligt att bjuda många trots liten budget. Är klänningen och ringarna det ni vill lägga pengar på? Ett budgetbröllop handlar mycket om prioriteringar och det är bra om i pratar igenom era tankar så ni är på samma linje när det gäller vad som ska prioriteras upp och prioriteras ner. 

   

 • Fynda under REA-perioder!

  Fynda allt från brudklänning och brudgummens outfit till tärnklänningar, accessoarer och dekorationer under REA-perioderna som är under året. Med framförhållning och planering kan du fynda till 50-75 % billigare än ordinariepris och spara in mycket pengar. 

   

 • Använd era nätverk!

  Var inte rädd för att använda er av era kontakter och era nätverk i form av familj, vänner, släktningar, arbetskamrater och så vidare. Kanske är din kompis syster make up artist? Eller din kusin kanske jobbar som grafisk formgivare och kan hjälpa till med inbjudningskorten? Våga be om hjälp, kontakter osv. Förhoppningsvis kan du hjälpa till tillbaka i något framtida sammanhang.

   

 • Ta in priser och offerter från flera ställen!

  Ta in priser och offerter från flera olika leverantörer. Genom att jämföra priser minskar du risken att betala ”för mycket” genom att bara välja första bästa leverantör.

   

 • Välj lågsäsong!

  Om det inte är livsviktigt för er att gifta er under blomstrande högsäsong, dvs. sommaren, så kan ni många gånger komma undan billigare genom att välja höst, vinter eller tidig vår som bröllopsdag. Många leverantörer såsom fotografer, lokaluthyrare med flera har en lägre taxa under dessa månader. Ett enkelt sätt att spara tusenlappar!

   

 • Fynda bröllopsoutfiten!

  Du kan hitta både begagnade och nya bröllopsklänningar, skor och accessoarer bland mycket annat till en bråkdel av priset på till exempel Blocket eller Tradera. Fördelen med att fynda bröllopsklänningen second hand är att den med största sannolikhet bara varit använd en gång tidigare. Dessutom kan du själv sälja den vidare efter att du använt den!

   

 • Be om hjälp på sociala medier!

  Vill du duka upp borden på festen med till exempel kandelabrar trots att du bara äger bara en enda själv? Lägg ut en sökning bland dina kontakter på till exempel facebook eller twitter och fråga om någon kan tänka sig att låna ut kandelabrar/glasvaser/tårtfat eller vad det nu kan vara under din bröllopsdag. 

   

 • Hår och make up!

  Att fixa hår och make up på salong kan lätt rasa iväg till många tusenlappar. Inom bekantskapskretsen eller de bekantas bekantskapskrets brukar det alltid finnas någon som är en fena på styling och make och som kan tänka sig att göra det till en bråkdel av priset. Ett annat tips är att lyssna med de skolor som kan ha elever som läser till frisör, styling eller make up artister och som kan göra stylingen till en billigare peng. 

   

 • Elevpriser!

  Det är inte bara make up och hår som går att hitta till elevpriser. Kock- och restaurangutbildningarna är ett bra sätt att söka serveringspersonal, bagare och kockar. Självklart ska ni erbjuda skäligt betalt för arbetet även om de är elever och det kan även vara bra att anlita en person med lite mer erfarenhet av till exempel servering som kan få agera ansvarig under kvällen!

   

 • DIY, vintage och loppis!

  Vintage och loppistrenden håller i sig! Du kan skapa mängder av fina dekorationer och dukningar av loppisfynd som du antingen använder som de är eller sätter din egen prägel på med till exempel färg. Det kan vara svårt att hitta exempelvis 20 stycken exakt likadana fat – så när det gäller loppis kan det vara idé att bestämma sig för ett färgtema eller en stil och sedan ha den som fokus när du åker runt och letar. Exempelvis köpa massor av ljusstakar i mässing (oavsett höjd, form eller utseende så blir det enhetligt) eller satsa på att hitta träbrickor i olika utföranden som du sedan målar/sprayar i vitt och pastell. Var ute i god tid, så har du alla möjligheter att fynda och hitta fina grejer att dekorera med.

   

 • Budgetblommor!

  Brud- och tärnbuketterna kan bli ett dyrt kapitel även det beroende på hur du vill att buketterna ska se ut. Grundregeln för att komma undan billigare är att satsa på säsongens blommor då utbudet är större. Ett än mer prisvärt alternativ är att plocka buketten själv. Fint och somrigt!

   

 • Önska er bidrag till bröllopsresan!

  Smekmånadsresan är en tung post i bröllopsbudgeten och tiden är sedan länge förbi då det var tabu att önska sig pengar i bröllopspresent. Att uttryckligen skriva i inbjudan att ni önskar er ett bidrag till er bröllopsresa gör att ni underlättar både för gästerna (i presentfrågan) och för er själva (i budgeten). Känns det ändå jobbigt att önska sig kontanter kan ni skriva att ni önskar er presentkort från till exempel Resia eller Ticket. Då får gästerna något konkret att köpa och vet att pengarna är öronmärkta till just er smekmånad!

   

 • Proffsfotograf vs. Amatörfotograf

  Att anlita en proffsfotograf kan gå på flertalet tusenlappar. Har du möjlighet att låna en systemkamera så kan du med hjälp av någon hjälpsam gäst eller släkting få krispiga och fina bilder, MEN vi rekommenderar ändå att detta är en post där man inte bör spara in alltför mycket på. Bröllopsfotona kommer ni att ha kvar som minne för resten av era liv och detta kan vara en punkt där det är värt att spendera någon extra tusenlapp för att få minnen från en av era, förhoppningsvis, bästa dagar i livet!

   

 • Istället för trerätters!

  Det är inget som säger att ni behöver ha en trerätters middag på kvällen. Jämför priser och ta in offert på buffé eller kallskuret. Varför inte ha mottagningen som en lunchbjudning istället? Eller en maffig brunch? Kanske fungerar en mysig fika med hemmagjorda tårtor och bakverk lika bra för er? Fastna inte i att en lång middag på kvällen är enda alternativet om det inte är viktigt för er.

   

 • Tillverka trycksakerna!

  När budgeten är stram är det alltid en fördel om ni har mer av en annan vara: tid! Trycksaker kan bli dyrt att tillverka och trycka upp hos en professionell leverantör. Fynda istället papper, lim, fina pennor och andra tillbehör på till exempel Ullared eller din vanliga bokhandel och tillverka era egna inbjudningar och vigselprogram. För att slippa göra menykort till alla gäster kan ni till exempel skriva menyn på en griffeltavla eller med vit penna på en fönster! Det blir dessutom en fin detalj! 

 

Kontakt

Om oss

Info

Svenska Norsk